Viljely on tärkeä osa elämää Ekokylässä. Ruuan suhteen pyritään mahdollisimman suureen omavaraisuuteen. Kasvimaalla viljelymenetelmänä käytetään laajamittaista kateviljelyä. Alkuperäislajikkeita, omenapuista ja viinimarjapensaista aina mummon ihaniin perennapenkkeihin, säilytetään ja pyritään koko ajan lisäämään.


Yrtit

Yrtteihin on Ekokylässä taitoa, tietoa ja innostusta. Sekä itse kasvatettuja että luonnonyrttejä kerätään, käytetään ja jalostetaan. Yrttiteetä on tarjolla joka aterialla ja yrttejä käytetään monipuolisesti myös ruuanlaitossa. Ekokylässä on järjestetty myös yrttikursseja.
Pidemmän aikavälin tavoitteena on saada Keuruun Ekokylän energiantuotanto täysin omavaraiseksi käyttämällä erilaisia uusiutuvia energialähteitä. Tulevaisuuden visiona oma vihreä pienvoimala, jossa tuotettaisiin tarvittava lämpö- ja sähköenergia, ylijäämä johdettaisiin valtakunnan verkkoon.

Vuodesta 2005 lähtien Ekokylän kiinteistöjen kaikki energiatarpeet on katettu uusiutuvalla energialla. Lämmön energialähteinä ovat hake, pelletit, polttopuut ja aurinko. Aurinkokeräimet on asennettu kivitalon katolle vuosina 2000 ja 2001. Ne lämmittävät kesäaikana suurimman osan Ekokylän käyttövedestä (aurinkokeräimet eivät tuota sähköä, vaan suoraan lämmintä vettä). Valtaosa sähköstä ostetaan vihreänä sähkönä Keuruun Sähkön kautta.Ekokylän ylpeys, 1920-luvun tyyliin restauroitu Väentupa, on sähköistetty kokonaan aurinkoenergialla. Sähkön tuottaa puutalon taakse rakennettu "aurinkopaneeli-installaatio". Rakennusta ei ole lainkaan yhdistetty valtakunnalliseen sähkönjakeluverkkoon. Koko väentuvan sähköteho on vain 60 W - eli yhden tavanomaisen hehkulampun verran!

Olemme saneeranneet tilan kaksi vanhaa rakennusta, Vanhan Päärakennuksen ja Väentuvan, perinteisillä rakennus- ja korjaustekniikoilla. Vanhassa Päärakennuksessa on viisi asuntoa ja Väentupa toimii kokoontumis- ja juhlatilana.


Yritystoiminta

Ekokylään vuonna 2013 saneeratussa elintarvikehuoneistossa toimii hyvinvointijuomien pienpanimo, jossa tuotetaan kombucha-juomaa. Panimo työllistää useita ekokylän asukkaita. Panimon käyttämä sähkö on vihreää sähköä ja juoman pullotuksessa käytetään painovoimalla toimivaa pullotuslaitetta. Yrityksen kotisivut löytyvät osoitteesta www.kellaripanimo.fi.


Ekokylässä on liikuntasali jossa voi pelata vaikkapa sulkapalloa, sählyä, kori- tai lentopalloa. Pihalla on tilaa harrastaa ulkopelejä, esimerkiksi tikanheittoa, petanqueta tai mölkkyä. Kivijärvessä voi käydä uimassa ja lenkkipolkuja on lähimetsissä joka puolella. Pyöriä voi lainata tarvittaessa. Pihapiiristä löytyy myös tenniskenttä ja lasten käytössä on kesäisin jättitrampoliini. Talvisaikaan sukset voi sitaista jalkaansa jo ulko-ovella, latuja kyllä löytyy. Ohjattuja joogaharjoituksia järjestetään toivomusten mukaan.

Musiikki on tärkeää monille meistä, ja musisointia harrastetaan usein omaksi ja vieraidenkin iloksi. Yhteisistä tiloista löytyy kaksi pianoa, kitara sekä erilaisia lyömäsoittimia. Djembe-rumpuja Ekokylässä on soitettu ahkerasti, ja burkinafasolainen griotmuusikko Zoumana Dembele on käynyt kurssittamassa meitä neljään otteeseen. Myös afrikkalaisen tanssin opetusta on järjestetty.

Yhteisössämme on myös useita käsityöläisiä ja taideharrastajia, jotka tekevät mm. kuvitus-, huovutus- ja puunvuolutöitä. Ekokylässä on toiminut keramiikkaryhmä ja myös luovaa kuvallista ilmaisua harrastetaan yhdessä silloin tällöin.

Ekokylässä asustaa tällä hetkellä neljä lypsykuttua, kaksi lemmikkikuttua, kolme kainuunharmaslammasta, kaksi ponia, sekä koiria ja kissoja. Kaikki eläimet yhtä navettakissaa lukuunottamatta ovat asukkaitten omia.

Vapaaehtoistyö

Ekokylässä järjestetään talkooviikot kaksi-kolme kertaa vuodessa. Aiemmin meillä on järjestetty useita kansainvälisiä työleirejä ja olemme olleet mukana myös Eurooppalainen Vapaaehtoistyö (EVS) -projektissa.